Programiranje

Nasveti za druge programske jezike.
Zanixx
Prispevkov: 9
Pridružen: 18.08.2004 21:18:56

Programiranje

Odgovor Napisal/-a Zanixx » 18.08.2004 21:30:07

Ej sjt v delpiju 7 neznam kj vlk programirat a mi lohk kdo kj pove plissssss:oops:

hecker
Prispevkov: 356
Pridružen: 30.10.2002 21:42:18

Programiranje

Odgovor Napisal/-a hecker » 18.08.2004 21:48:03

Priporočam, da si v knjižnici priskrbiš kakšno knjigo o Delphiju. V slovenščini mislim, da jo je pisal Peter Mrhar (če ni ravno on, naj mi oprosti). To je prva nuja, ki ti jo priporočam, da boš vsaj spoznal osnovne stvari kar se tiče programiranja v Delphiju. Potem pa obstaja tukaj Google, kjer najdeš v 99% najdeš odgovor, samo poiskati je potrebno, čeprav je res, da se ljudem (včasih tudi z mano vred) ne ljubi in raje kar na temle forumu vprašamo. Sicer ima pa Delphi najlepši help (vsaj zame), kjer je razloženo vse, kar se tiče procedur, sintakse, itd, itd. Just use the F1 key.

Želim veliko uspeha pri učenju Delphija.
Lep pozdrav.

Zanixx
Prispevkov: 9
Pridružen: 18.08.2004 21:18:56

Programiranje

Odgovor Napisal/-a Zanixx » 18.08.2004 22:01:51

ok

sam mal mi porosn povj kok kj delaš kako kodo plisss pa kj razlož plisssssss:evil:
Hello

PeJo
Prispevkov: 988
Pridružen: 08.01.2003 16:10:34

Programiranje

Odgovor Napisal/-a PeJo » 18.08.2004 22:15:00

Ja pa če bi rad ta te kdo zastopi kaj bi sploh rab povedu PIŠI malo bolj čitljivo!

Lp,
Peter :cool:
Včasih, se ti zdi, da znaš vse .... boom in se zbudiš

Uporabniški avatar
gabr
Prispevkov: 4129
Pridružen: 28.08.2001 14:10:47

Programiranje

Odgovor Napisal/-a gabr » 18.08.2004 22:20:59

Sploh pa - za take so pri Microsoftu spisali odličen programski jezik, ki se imenuje Visual Basic.

:D

Pozdrav,
Gp

WinGpT: that's strange...you look intelligent
OpenBSD SI: http://obsd.17slon.org, http://obsd.17slon.org/list

hecker
Prispevkov: 356
Pridružen: 30.10.2002 21:42:18

Programiranje

Odgovor Napisal/-a hecker » 18.08.2004 22:24:08

OK, naj ti bo. Na hitro.

Ustvariš nov projekt: File -> New -> Application. Potem pa enostavno postavljaš gradnike na formo: najdeš jih v t.i. paletah: Standard, Additional, Win32 in še in še.
Na Standard paleti klikneš na gumb Button in zatem klikneš na formo: čira čara in gumb se ti pokaže na zaslonu. Potem klikneš na tisti gumb, ki si ga postavil na formo. V Object inspectorju (tisto okence na levi strani) in videl boš, da imaš polno t.i. lastnosti. Med drugim mu lahko spreminjaš tudi napis in sicer tako, da spremeniš vrednost, ki se nahaja pod lastnostno Caption. Potem v Object inpsectorju preklopiš iz "kartončka" Properties na Events in tukaj boš videl na katere vse dogodke se odziva tale čudežni gumb.
Odločiš se, da boš napisal, kaj se naj zgodi, ko boš enkrat kliknil na ta gumb. Zato pod Events najdeš dogodek OnClick in dvarkat klikneš v tsitem praznem, belem polju. Pojavi se ti okence za urejanje kode in noter napišeš tole: Application.Terminate;

Vse skupaj bo izgledalo takole:

Koda: Izberi vse

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  Application.Terminate;
end;
Potem iz menija Run izbereš Run (ali pa pritisneš tipko F9) in tvoj prvi programček v Delphiju bo deloval. No, razen, če se nisi kje zmotil pri tipkanju :)
In glej ga zlomka, če klikneš na tisti gumb, ki ga vidiš na formi/obrazcu, se bo program končal ... ups. :) OK, toliko za veselje, zdaj pa hitro po knjigo, kakor sem ti prej naročil.

Lep pozdrav.

Zanixx
Prispevkov: 9
Pridružen: 18.08.2004 21:18:56

Programiranje

Odgovor Napisal/-a Zanixx » 18.08.2004 22:30:22

rad bi vedel k nrdim program kako recimo da nrdim program k neki dela dsa če ga kerem pošlem da si ga more inštalirat. plis povj:):)
Hello

hecker
Prispevkov: 356
Pridružen: 30.10.2002 21:42:18

Programiranje

Odgovor Napisal/-a hecker » 18.08.2004 22:38:45

1. PROSIM, potrudi se malo in piši razumljivo (in ne v tvojem narečju, slengu al kar koli je že to), ker moraš prav 10-krat prebrati tvoj stavek, da sploh približno veš, kaj hočeš povedat.

2. Ponavadi Delphi vse potrebno "zapeče" v eno samo EXE datoteko in to je VSE, kar potrebuje nekdo drug, če hoče uporabljati tvoj program. Razen, če ne uporabljaš kakšnih drugih komponent, kjer je potrebno priložiti DLL ali OCX datoteke ali pa nasploh DLL knjižnice ali pa imaš program, ki temelji na podatkovnih zbirkah - takrat moraš priložiti še kaj drugega.

3. In v tistih primerih, ko je tvoj projekt malo bolj obsežen, ko je potrebno namestiti več datotek, morda še kaj šariti po registru, kreirati ikone na namizju, itd, itd ... pa uporabiš ali InstallShield Express, ki je priložen Delphiju ali pa uporabljaš zelo popularen program InnoSetup + še bi se kaj našlo.

Zanixx
Prispevkov: 9
Pridružen: 18.08.2004 21:18:56

Programiranje

Odgovor Napisal/-a Zanixx » 18.08.2004 22:46:10

po pomoti sem zapru tist k je na lev istrani k lohk spreminjaš text v gumbu kak oto nazaj vklučim?
Hello

hecker
Prispevkov: 356
Pridružen: 30.10.2002 21:42:18

Programiranje

Odgovor Napisal/-a hecker » 18.08.2004 22:52:43

Poizkusi se igrati s tipkama F11 in F12 pa boš videl, kaj se dogaja.

Odgovori