Ničle polinoma

Vse drugo, kar ne spada v nobeno zgornjo kategorijo.
Odgovori
f1d0
Prispevkov: 3
Pridružen: 22.02.2010 15:11:11

Ničle polinoma

Odgovor Napisal/-a f1d0 » 02.03.2010 18:16:22

Pozdravljeni
Za šolo moram napisati program, ki bi izračunal ničle polinoma po Hornerjevem algoritmu.
Zanima me kako bi se bilo programa najbolje lotiti, saj sem v Delphiju začetnik.
Program bi rad napisal tako, da bi uporabnik programa napisal koeficiente poljubnega polinoma, program pa bi izračunal ničle polinoma.
Pri tem pa se pojavi problem kako program oblikovati za poljuben polinom, saj bi moral za polinom 8 stopnje drugače prirediti simbole, pa tudi več edit polj bi potreboval.
Se to da narediti v enem edit polju? Vsakemu koeficientu bi priredil simbol (a,b,c..) in nato bi program izračunal z vstavljenimi vrednosti po tej formuli:

Koda: Izberi vse

 npr. 4x^4+5x^3-x^2-5x+2
ta polinoma ima koeficiente 4, 5, -1, -5, 2. Vsakemu bi priredil črko: a=4 b=5 c=-1 d=-5 e=-2
V spodnji vrstici hornerjevega algoritma bi tako prišlo:
 a, b+ax, c+bx+ax^2, d+cx+bx^2+ax^3, e+dx+cx^2+bx^3+ax^4 
(x je v tem primeru možna ničla, ki je celoštevilski delitelj prostega koeficienta e)  
Če je e+dx+cx^2+bx^3+ax^4=0 je število x ničla.  
Je moj pristop pravilen?
Kako bi programu povedal naj poišče možne ničle med delitelji števila e in med e delitelji/a delitelji ( /-ulomkova črta:)).
Za vse informacije se vam že v naprej zahvaljujem.

LP Vid:D

ac
Prispevkov: 415
Pridružen: 12.09.2002 13:01:38

Ničle polinoma

Odgovor Napisal/-a ac » 03.03.2010 09:57:51

Uporabi tabelo, algoritem imaš pa tukaj.
Najbolj desna stran v tabeli pomeni x^0.

f1d0
Prispevkov: 3
Pridružen: 22.02.2010 15:11:11

Ničle polinoma

Odgovor Napisal/-a f1d0 » 04.03.2010 18:20:01

Če sem prav razumel naj torej v uporabniški umesnik ustavim tabelo, v katere bi uporabnik napisal koeficiente?
In tabela bi bila povezana z algoritmom v kodi?

f1d0
Prispevkov: 3
Pridružen: 22.02.2010 15:11:11

Ničle polinoma

Odgovor Napisal/-a f1d0 » 07.03.2010 19:42:06

Do sedaj sem naredil uporabniški umesnik z dvema edit poljema (v enega bi ustavil stopnjo polinoma, v drugega koeficiente),
tri gumbe (izračunaj, briši, izhod) in ListBox v katerem naj bi se izpisovali rezultati.
Kako naj uporabim tabelo na tej strani?
Bi moral posebej napisati unit za tabelo in jo nato vključiti v program?
Zanima me tudi kako naj v enem edit polju program prepozna različne koeficiente in z njimi pravilno računa?

ac
Prispevkov: 415
Pridružen: 12.09.2002 13:01:38

Ničle polinoma

Odgovor Napisal/-a ac » 08.03.2010 08:48:15

Predlagam, da greš čez kakšen tutorial, ker tole so res osnove. Mislim, da boš izvedel že marsikaj kar rabiš za to nalogo v prvih poglavjih.

Odgovori