SimpleStorage - XML based storage

Vse drugo, kar ne spada v nobeno zgornjo kategorijo.
Uporabniški avatar
Runner
Prispevkov: 1079
Pridružen: 03.02.2005 12:05:25

SimpleStorage - XML based storage

Odgovor Napisal/-a Runner » 31.07.2008 22:56:36

Pravkar se ukvarjam z preprostim vmesnikom ki naj bi omogočil pisanje in branje podatkov preko XML-ja (OmniXML). Ideja je bila narediti preprost, fleksibilen in karseda kompakten storage za shranjevanje / branje / prenos podatkov. Najlažje si je vse skupaj predstavljati ko nekakšen "container" vendar s strukturirano vsebino in z praktično generičnim dostopom do podatkov. Prav tako je zelo poenostavljen dostop do podatkov (branje, pisanje, enumeracija) in zmanjšana možnost da pride do AV-jev brez preverjanja ali nekaj zares obstaja. Zadeva je precej podobna temu kar je gabr napravil z OmniXMLUtils, vendar gre še dalje v poenostavitvi in tudi skrije XML kot medij za hranjenje podatkov pred uporabnikom.

Koda in prvi članek na to temo najdete na: http://www.cromis.net/blog/


Koda je še vedno v beta fazi in tudi kakšno stvar bom še malce prečistil. Prav tako je demo zelo špartanski, vendar pokaže praktično vse kar je potebno.
Če koga kaj zanima kaj več pa naj kar vpraša :). Nadaljevanje pride na blogu zelo kmalu.
Zadnjič spremenil Runner, dne 31.07.2008 22:58:42, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
gabr
Prispevkov: 4129
Pridružen: 28.08.2001 14:10:47

SimpleStorage - XML based storage

Odgovor Napisal/-a gabr » 31.07.2008 23:05:32

Ej, z veseljem bom spremljal napredek te zadeve. Vsaka poenostavitev XMLa je koristna.

Ampak začel bom 16. avgusta, ko se vrnem z dopusta :)

Mimogrede, upam da uporabljaš SelectNode za dostop do nodea. Toliko XPatha, kot ga ti zahtevaš v primerih, zadeva vsekakor obvlada.

Gp

Uporabniški avatar
Runner
Prispevkov: 1079
Pridružen: 03.02.2005 12:05:25

SimpleStorage - XML based storage

Odgovor Napisal/-a Runner » 31.07.2008 23:45:06

Absolutno uporabljam OmniXMLUtils in sam OmniXML kjer se le da. Nočem izumljati tople vode, ampak le še nadalje graditi na temljih ki sta jih ti in Miha-R že postavila.

Torej da, uporabljam SelectSingleNode in SelectNodes, zadeva je tudi kompatibilna z MSXML. Zaenkrat sicer tvoj XPath zadostuje, mogoče pa ne bi bilo slabo v prihodnosti dodati še kakšne razširitve

Drugače pa drugi članek v seriji ki pokaže malce bolj napredne prijeme: http://www.cromis.net/blog/2008/07/simp ... e-part-ii/

Se opravičujem za težko branje kode na blogu. Moram malo prirediti CSS-je, pa še nisem imel časa.:)
Zadnjič spremenil Runner, dne 31.07.2008 23:46:30, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
gabr
Prispevkov: 4129
Pridružen: 28.08.2001 14:10:47

SimpleStorage - XML based storage

Odgovor Napisal/-a gabr » 01.08.2008 00:09:54

Všeč mi je enumeracija (seveda ;) ).

Append je sicer zanimiv, ampak verjetno ne prav splošno uporaben.

Gp

Uporabniški avatar
Runner
Prispevkov: 1079
Pridružen: 03.02.2005 12:05:25

SimpleStorage - XML based storage

Odgovor Napisal/-a Runner » 01.08.2008 00:14:36

Se mi je zdelo da ti bo enumeracija všeč :D

Kar se appenda tiče je meni zelo prav prišel, ker pri določenih SOAP prenosih podatkov enostavno "lepim" določene XML-je skupaj v enoten request. Nasploh mi vse skupaj pride pri SOAP WS-jih zelo prav. Kot sem že v blogu napisal je cilj zmanjšati romane XML parsanja ki jih nekako vedno znova pišem :)
Zadnjič spremenil Runner, dne 01.08.2008 00:15:29, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Runner
Prispevkov: 1079
Pridružen: 03.02.2005 12:05:25

SimpleStorage - XML based storage

Odgovor Napisal/-a Runner » 19.07.2009 11:30:11

Ker je eno leto praktično naokoli in sem medtem še nadgradil SimpleStorage objavljam da je na voljno nova verzija ki ima kar nekaj novosti. Med temi so najbolj zanimive:

- Filtri
- Adapterji

Obe zadevi sta zasnovani ko plugin sistem in torej podpirata poljubne razširitve. Tudi sam SimpleStorage se je precej izpopolnil, gre pa predvsem za finese in drobne izboljšave v samem dostopanju in obdelovanju podatkov. Koda je sedaj stabilna, saj se že eno leto uporablja v produkcijske namene, sam pa sem jo uporabil že v precej večjih projektih.

Dobite jo na:

http://www.cromis.net/blog/downloads/

Zadnji članek pa razloži Filtre in Adapterje:

http://www.cromis.net/blog/2009/07/simp ... -part-iii/
Zadnjič spremenil Runner, dne 19.07.2009 11:30:36, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Lee_Nover
Prispevkov: 3653
Pridružen: 20.05.2001 14:31:55

SimpleStorage - XML based storage

Odgovor Napisal/-a Lee_Nover » 21.07.2009 14:55:41

na hiter pogled izgleda kar lustno
.. my 2 c ..
- I hate noobs -

Uporabniški avatar
Runner
Prispevkov: 1079
Pridružen: 03.02.2005 12:05:25

SimpleStorage - XML based storage

Odgovor Napisal/-a Runner » 21.07.2009 15:03:58

Hvala :) To da je Lee-ju všeč, si pa upam, da lahko štejem kot kompliment :D

Miha-R
Prispevkov: 2155
Pridružen: 14.05.2001 21:29:53

SimpleStorage - XML based storage

Odgovor Napisal/-a Miha-R » 21.07.2009 20:45:00

Ma, ni samo luštno, ampak tudi zelooo uporabno. Kjer imam v programu še "navaden" OmniXML, se mi kar kolca po SimpleStorage-u.

Je pa tudi le še vprašanje časa, ko bo SimpleStorage postal del OmniXML distribucije.
Vedno sem želel napisati prav tak odgovor.

Uporabniški avatar
Runner
Prispevkov: 1079
Pridružen: 03.02.2005 12:05:25

SimpleStorage - XML based storage

Odgovor Napisal/-a Runner » 21.07.2009 21:23:52

Je pa tudi le še vprašanje časa, ko bo SimpleStorage postal del OmniXML distribucije.
To bo dobro ja, ker uporabniki imajo najraje vse na enem mestu.

Odgovori