Banka Slovenije tečajne liste so v xml formatu. Kako jih prebrati.

Vse drugo, kar ne spada v nobeno zgornjo kategorijo.
delfak
Prispevkov: 878
Pridružen: 24.05.2002 11:00:41

Banka Slovenije tečajne liste so v xml formatu. Kako jih prebrati.

Odgovor Napisal/-a delfak » 23.01.2007 10:00:45

Ne razumem za kaj ne bi delalo. Banka Slovenije je objavila take tečaje. Po pretvorbi v txt so podatki popolnoma enaki.

V programu jih normalno preračunam kot prej. Zadevo potrebujem za potne naloge kjer zneski itak niso veliki. V bistvu potrebujem samo tečaj USD.

Je bilo govora če bi kdo na BS spreminjal obliko xml. Mogoče se motim ker ne poznam XML in parserjev. Ampak se mi zdi da če se spremeni format na banki Slovenije je potrebno tudi xml parser popravit a ne. Potem je pa itak vseeno ali se popravi parser za iz xml v txt ali pa samo xml parser. V vsakem primeru je potrebno popravljati parser. No verjetno se motim. pa prosim če me popravite.

lp Delfak

Uporabniški avatar
gabr
Prispevkov: 4129
Pridružen: 28.08.2001 14:10:47

Banka Slovenije tečajne liste so v xml formatu. Kako jih prebrati.

Odgovor Napisal/-a gabr » 23.01.2007 10:16:54

Zato ker je to gnus. In če nasploh uporabljaš tak pristop v svojih programih, potem so tudi ti gnus. In jaz se bojim hodit po svetu, kjer so taki programi v uporabi.

Gp

delfak
Prispevkov: 878
Pridružen: 24.05.2002 11:00:41

Banka Slovenije tečajne liste so v xml formatu. Kako jih prebrati.

Odgovor Napisal/-a delfak » 23.01.2007 10:33:08

Saj se strinjam s tabo gabr, samo včasih tudi taka rešitev prav pride. Ni vse idealno. In niso vsi programi napisani po "knjigi" po šolsko. Včasih je treba tudi kako češko varianto izbrat. Mislim da smo jo že vsi kdaj uporabili.
Drugače se pa ne poslužujem dosti takih zadev.

Torej zaključek je, da se preračun izbrši pravilno s prejšnjo kodo in ne tako kot je bilo prej govora o napakah in nezakonitem preračunavanju eur.


lp delfak

Uporabniški avatar
gabr
Prispevkov: 4129
Pridružen: 28.08.2001 14:10:47

Banka Slovenije tečajne liste so v xml formatu. Kako jih prebrati.

Odgovor Napisal/-a gabr » 23.01.2007 10:39:31

Lej, XML se da oblikovat na N pomensko popolnoma enakih načinov. In če ga boš bral skozi parser, boš dobil vedno enak odgovor. Če ga boš pa bral s tako zmedo, kakor je tista zgoraj, ki dela string replace, potem pa ti lahko samo bog in partija pomagata. (In boga ni in partija je razpadla.)

Gp

delfak
Prispevkov: 878
Pridružen: 24.05.2002 11:00:41

Banka Slovenije tečajne liste so v xml formatu. Kako jih prebrati.

Odgovor Napisal/-a delfak » 23.01.2007 10:50:43

Aha. Pomeni, da je xml neki standard zapis, če ga do določene mere popravljaš ostane nespremenjen.
Ja bom pogledal mal te xml parserje, če se bodo pojavile težave pri strankah bom prisiljen narest preko xml parserja.

Upam, da mi bo lahko kdo pomagal, ker tega nisem delal nikoli in ne vemniti kako se lotit.

lp delfak

Uporabniški avatar
gabr
Prispevkov: 4129
Pridružen: 28.08.2001 14:10:47

Banka Slovenije tečajne liste so v xml formatu. Kako jih prebrati.

Odgovor Napisal/-a gabr » 23.01.2007 11:05:09

Aha. Pomeni, da je xml neki standard zapis, če ga do določene mere popravljaš ostane nespremenjen.
Ja, tako kot HTML, recimo. Ali pa Delphi - 'for i := 0 to 17 do begin sleep(i); end;' lahko zlomiš v nekaj vrstic ali zapišeš v eni - in to na nekaj različnih načinov - pa bo pomen vedno enak in tudi prevedlo se bo vedno enako.
Upam, da mi bo lahko kdo pomagal, ker tega nisem delal nikoli in ne vemniti kako se lotit.
Za začetek vpiši 'omnixml' v okno za hitro iskanje. Marsikaj smo že povedali.

Gp

Uporabniški avatar
Runner
Prispevkov: 1079
Pridružen: 03.02.2005 12:05:25

Banka Slovenije tečajne liste so v xml formatu. Kako jih prebrati.

Odgovor Napisal/-a Runner » 23.01.2007 12:56:29

Plus to da je XML preprosto razširljiv brez, da bi s tem trpela kompatibilnost aplikacij s starimi verzijami XML-ja.

Recimo če imaš <Tecaj id="1" rate="239.64">EUR</Tecaj> potem ti bo stara aplikacija še vedno delala povsem enako ko bodo recimo dodali nek nov atribut takole:

<Tecaj id="1" rate="239.64" novAttr="nekaj">EUR</Tecaj>

Kar seveda ne drži če parsaš s tisto kodo zgoraj. Pa še to, Z XML-parsanjem se ti drastično zmanjša možnost napake saj je vse skupaj bolj pregledno in predvsem je manj kode.

riko
Prispevkov: 444
Pridružen: 25.02.2004 12:40:57

Banka Slovenije tečajne liste so v xml formatu. Kako jih prebrati.

Odgovor Napisal/-a riko » 23.01.2007 14:44:00

Sicer se strinjam z vami, vendar pa ne razumem, zakaj bi nekdo nekaj spreminjal, če ni potrebe.
Tečajnice so imele enak format ves čas samostojne Slovenije in verjemite, da sedanja oblika zadošča
in še dolgo načeloma ne bi smela biti spremenjena, ker ni potrebe.

Zato se mi zdi filozofska razprava o tem brezpredmetna.

fatG
Prispevkov: 494
Pridružen: 22.05.2001 23:14:08

Banka Slovenije tečajne liste so v xml formatu. Kako jih prebrati.

Odgovor Napisal/-a fatG » 24.01.2007 00:26:39

Sicer se strinjam z vami, vendar pa ne razumem, zakaj bi nekdo nekaj spreminjal, če ni potrebe.
Tečajnice so imele enak format ves čas samostojne Slovenije in verjemite, da sedanja oblika zadošča
in še dolgo načeloma ne bi smela biti spremenjena, ker ni potrebe.
Hja, tale tečajnica je sestavljena po evropskem standardu (oz. navodilu), torej na njeno obliko ne vplivajo potrebe slovenskih programerjev, temveč so rezultat nečesa precej širšega. Zato se lahko sklepanje "meni se zdi, da tega ni treba spreminjati, torej bo to ostalo nespremenjeno" hitro maščuje.

Konec koncev je vse odvisno od tega, kako mirno bi rad spal in kako močno željo imaš priti enega lepega dne 5 dni prezgodaj s počitnic zaradi "neke nujne stvari". :D
you're never too fat to do it

Rokson
Prispevkov: 66
Pridružen: 17.03.2004 13:07:44

Banka Slovenije tečajne liste so v xml formatu. Kako jih prebrati.

Odgovor Napisal/-a Rokson » 29.03.2007 15:50:10

Da ne načenjam nove teme, bom vprašanje vštulil kar semle:
"Stare" tečajnice so imele tudi zaporedno številko tečajnice.
Tako sem lahko vedel, ali mi kakšna tečajnica "vmes" manjka.
Kako (če sploh) to rešujete ostali?

Rokson

Odgovori