Štoparica v programu Delphi

Vse kar se tiče programiranja iger.
Odgovori
nimLa
Prispevkov: 5
Pridružen: 22.01.2010 13:45:36

Štoparica v programu Delphi

Odgovor Napisal/-a nimLa » 04.06.2010 18:03:46

Prosil bi za majhno pomoč, in sicer, v programu Delphi letos v šoli programiramo štoparico, ki naj bi štela sekunde in desetinke. Za sekunde sem uredil, za desetinke pa ne znam. Bi mi mogoče kdo pomagal pri tem malem problemu oz neznanju :)

Gradniki, ki sem jih uporabil:

Timer1
Edit1
Button1 (tipka, ki bi poenostavila čas)
Shape1 (predstavlja rdečo luč, ki se ugasne po 1 minuti)


Koda: Izberi vse

 procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject);
begin

     if cas=59 then cas:=0
     else cas:=cas+1;
     if cas <59 then Shape1.Visible:=True
     else Shape1.Visible:=False;

end;

procedure TForm1.FormActivate(Sender: TObject);
begin

cas:=0;

end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin

Edit1.Clear;

end;

procedure TForm1.Edit1Change(Sender: TObject);
begin

Edit1.text:=IntToStr(cas);


end;

end.  
Za vnaprej se zahvaljujem :)

nimLa
Prispevkov: 5
Pridružen: 22.01.2010 13:45:36

Štoparica v programu Delphi

Odgovor Napisal/-a nimLa » 04.06.2010 18:08:29

EDIT: pod proceduro Timer spada še tole

Koda: Izberi vse

 Edit1.Text:=IntToStr(cas); 

GJ
Prispevkov: 1078
Pridružen: 13.03.2004 12:34:48

Štoparica v programu Delphi

Odgovor Napisal/-a GJ » 05.06.2010 13:02:55

Poglej si nastavitve objekta Timer1 v "Object Inspector"-ju pa ti bo vse jasno!

LP GJ
Kdor se zadnji smeje, se smeje zadnji!

zippo
Prispevkov: 264
Pridružen: 14.07.2002 12:11:29

Štoparica v programu Delphi

Odgovor Napisal/-a zippo » 05.06.2010 14:25:17

Namig: Nastavi Timer1 na desetinko sekunde (100 ms), vsakih 10 tick-ov povečaj števec sekund za 1.

nimLa
Prispevkov: 5
Pridružen: 22.01.2010 13:45:36

Štoparica v programu Delphi

Odgovor Napisal/-a nimLa » 05.06.2010 15:58:25

Najprej hvala, ker sta se oglasila.

Z malo razmišljanja sem sam pogruntal to stvar šele včeraj ponoči, ko se mi ni dalo spat :) , vendar sekunde in desetinke niso usklajene. Sekunde mi prehitevajo.

Dodal sem pa še en Timer in še en Edit.

GJ
Prispevkov: 1078
Pridružen: 13.03.2004 12:34:48

Štoparica v programu Delphi

Odgovor Napisal/-a GJ » 05.06.2010 16:21:05

vendar sekunde in desetinke niso usklajene. Sekunde mi prehitevajo.

Dodal sem pa še en Timer in še en Edit.
Potemtakem si nekaj narobe spisal...
Povsem zadosten je le en Timer!

LP GJ
Kdor se zadnji smeje, se smeje zadnji!

nimLa
Prispevkov: 5
Pridružen: 22.01.2010 13:45:36

Štoparica v programu Delphi

Odgovor Napisal/-a nimLa » 05.06.2010 17:38:56

Koda: Izberi vse

 procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject);
begin

if des=9 then des:=1
else des:=des+1;
if des=9 then sec:=1;
edit2.Text:=inttostr(des);
edit1.Text:=inttostr(sec); 
Pri 1 sekundi se mi ustavi in vem kakšen je razlog za to, vendar ne najdem rešitve. I'm gonna crazy because of that sh*t :roll:

nimLa
Prispevkov: 5
Pridružen: 22.01.2010 13:45:36

Štoparica v programu Delphi

Odgovor Napisal/-a nimLa » 05.06.2010 17:43:03

DELA !!! Hvala za vse :)

Lenny
Prispevkov: 500
Pridružen: 18.12.2003 09:55:16

Štoparica v programu Delphi

Odgovor Napisal/-a Lenny » 05.06.2010 21:59:26

Tole na timer se mi ne zdi ravno točna stvar. Izvede se "ko je čas". Mogoče bi bilo bolje prebirat systemtime (now) in računal razliko od začetka. Timer pa bi bil samo za "osveževanje semaforja" :D

Odgovori