kako najti stavke v tekstu?

Odpiranje, tiskanje, pisanje v datoteke in drugo.
vetta
Prispevkov: 89
Pridružen: 08.11.2004 14:57:09

kako najti stavke v tekstu?

Odgovor Napisal/-a vetta » 14.11.2005 22:00:22

hehe..., sm že najdu neki za pomoč ;)

Koda: Izberi vse

firstchar : int
line : stingfirstchar := ord(string[1]);
if (firstchar >= 97) and (firstchar <= 122) then
   firstchar := firstchar - 32;
string[1] := chr(firstchar);
Tole sicer spremeni iz male začetnice v veliko, vendar s tem vsaj najdem kaka je... ;)
http://moja-tinta.com/

gabr
Prispevkov: 4129
Pridružen: 28.08.2001 14:10:47

kako najti stavke v tekstu?

Odgovor Napisal/-a gabr » 14.11.2005 22:09:00

Spremeni zato, ker odšteješ 32, kar je razlika med kodo znakov 'A' in 'a'.

Lažje:

if string in ['a'..'z'] then
// mala crka
else if string in ['A'..'Z'] then
// velika crka
else if string in ['0'..'9'] then
// stevilka

Pozdrav,
Gp

=WinGpT= Moj najvisji tarok je XVI.
OpenBSD SI: http://obsd.17slon.org, http://obsd.17slon.org/list

vetta
Prispevkov: 89
Pridružen: 08.11.2004 14:57:09

kako najti stavke v tekstu?

Odgovor Napisal/-a vetta » 14.11.2005 22:12:06

Spremeni zato, ker odšteješ 32, kar je razlika med kodo znakov 'A' in 'a'.

Lažje:

if string in ['a'..'z'] then
// mala crka
else if string in ['A'..'Z'] then
// velika crka
else if string in ['0'..'9'] then
// stevilka

Pozdrav,
Gp

=WinGpT= Moj najvisji tarok je XVI.
OpenBSD SI: http://obsd.17slon.org, http://obsd.17slon.org/list


To je pa tko k pride Gabr k raztura!! HVALA GABR!!!
http://moja-tinta.com/

barE-5
Prispevkov: 135
Pridružen: 01.02.2005 09:37:12

kako najti stavke v tekstu?

Odgovor Napisal/-a barE-5 » 15.11.2005 13:28:25

Kadar so stvari preveč enostavne, tudi gabr kaj pozabi. Namreč posebej je potrebno obravnavati črke, ki niso v angleški abecedi: č,š,ž, in še kakšne s preglasi in podobnim.

LP
Ko veš več, misliš, da veš manj kot prej.

gabr
Prispevkov: 4129
Pridružen: 28.08.2001 14:10:47

kako najti stavke v tekstu?

Odgovor Napisal/-a gabr » 15.11.2005 13:32:21

Gabr na to seveda ni pozabil, ampak se mu je zdelo vse skupaj čisto preveč nad nivojem, na katerem vetta sprašuje, pa je raje poenostavil odgovor.

Pozdrav,
Gp

=WinGpT= Happiness can't buy money!
OpenBSD SI: http://obsd.17slon.org, http://obsd.17slon.org/list

vetta
Prispevkov: 89
Pridružen: 08.11.2004 14:57:09

kako najti stavke v tekstu?

Odgovor Napisal/-a vetta » 15.11.2005 13:36:25

Gabr..., bo čist držal ;) Ubistvu je vs tekst v angleščini, tko da me šumniki ne skrbijo ;) Sej drgač bi pa še to uprašu..., nč bat ;) Pa hvala za pomoč..., zdej morm sam še vse skupi dat kar sm si zamislu ;)

LP Simon
http://moja-tinta.com/

vetta
Prispevkov: 89
Pridružen: 08.11.2004 14:57:09

kako najti stavke v tekstu?

Odgovor Napisal/-a vetta » 15.11.2005 15:22:36

Hm..., spet sm se znašel v slepi ulici!! Spodnja koda mi lepo naredi (brez neke kontrole) in mi zamenja vse pike z piko in doda novo vrstico:

Koda: Izberi vse

 Fajl.Text := StringReplace(Fajl.Text, '.', '.' + #13#10, [rfReplaceAll]);
 
Ko sem pa štartu z kontrolo so pa ratal problemi. Lepo mi najde piko, pogleda če je naslednji znak presledek (tut kul), pogleda če je naslednji znak velika črka (tut kul) in nato zamenja piko z piko in novo vrstico (to pa ni kul). Rezultat je namreč tak, da mi zamenja piko in odstrani presledek, kar pomeni naslednje..., Na začetku sem imeu piko + presledek + veliko črko, potem sem pa dobil piko + veliko črko..., brez presledka in brez nove vrstice. Ima kdo kako idejo? Tuki je pa še koda s katero sem izvajal vse skupi:

Koda: Izberi vse

 

    pozicija := Pos('.', Fajl.Text);
    b := Fajl.Text[pozicija+1];
    c := Fajl.Text[pozicija+2];
    if b = ' ' then begin
      if c in ['A'..'Z'] then begin
        StringReplace(Fajl.Text[pozicija], '.', '.' + #13#10, [rfReplaceAll]);
      end;
    end;

 

Simon
http://moja-tinta.com/

barE-5
Prispevkov: 135
Pridružen: 01.02.2005 09:37:12

kako najti stavke v tekstu?

Odgovor Napisal/-a barE-5 » 15.11.2005 15:48:22

[pozicija]
Fajl.Text[pozicija]
Je to cel string ali en sam znak?!

LP
Ko veš več, misliš, da veš manj kot prej.

5r
Prispevkov: 131
Pridružen: 14.01.2003 11:14:38

kako najti stavke v tekstu?

Odgovor Napisal/-a 5r » 15.11.2005 18:50:45

Primer je pisan na kožo regularnim izrazom. Ne vem pa kako je v delphiju s tem.. 2000 jih bojda že podpira?

vetta
Prispevkov: 89
Pridružen: 08.11.2004 14:57:09

kako najti stavke v tekstu?

Odgovor Napisal/-a vetta » 15.11.2005 19:34:29

[pozicija]
Fajl.Text[pozicija]
Je to cel string ali en sam znak?!

LP
to je en sam znak. Ubistvu je to znak, ki ga dejansko želim zamenjati z piko, klicajem ali vprašajem in za tem hočem imeti novo vrstico...
http://moja-tinta.com/

Odgovori