WebCam upravljanje, kako?

Vse o večpredstavnosti (zvok, video, DirectShow in podobno).
GJ
Prispevkov: 1078
Pridružen: 13.03.2004 12:34:48

WebCam upravljanje, kako?

Odgovor Napisal/-a GJ » 10.04.2006 12:02:31

Pozdravljeni..

Imam WebCam (QuickCam Fusion), ki bi jo rad programsko nadzoroval in upravljal.
Programsko bi moral nastaviti parametre kamere in zajeti/obdelati posamezno slikco (capture).
Malo sem gledal po netu in obstaja čudo enih komponent ampak so vse več ali manj namenjene obdelavi videa.. :roll:
Ima kdo kaj izkušenj na tem področju, oziroma kakšne komponente priporočate, oziroma ali jih sploh potrebujem?
Obstajajo kakšni linki kjer je razloženo dostopanje, oziroma API klici?


Za kakršno koli koristno pomoč hvala.. :D

LP GJ
Kdor se zadnji smeje, se smeje zadnji!

Melhijad
Prispevkov: 160
Pridružen: 23.08.2004 13:34:55

WebCam upravljanje, kako?

Odgovor Napisal/-a Melhijad » 10.04.2006 12:06:22

M.C vem da je delal zajem slike iz kamere za klubsko kartico v [samocenzura]. To sliko je vstavil na model za "termični tiskalnik" in naredil kartico. Če ti prav pride... se oglasi. ;)

natan
Prispevkov: 56
Pridružen: 18.08.2001 21:20:01

WebCam upravljanje, kako?

Odgovor Napisal/-a natan » 10.04.2006 12:41:38

Jo!

Webkamero krmilim s pomocjo TWAINa. Za twain pa uporabljam DelphiTwain (http://delphitwain.sourceforge.net)

LP,
Natan

GJ
Prispevkov: 1078
Pridružen: 13.03.2004 12:34:48

WebCam upravljanje, kako?

Odgovor Napisal/-a GJ » 11.04.2006 10:40:57

Hvala za odgovore..

Hmm.. Sem si naložil Twain-a pa še specifikacijo sem potegnu z www.twain.org.
Stvar sicer dela, vendar pa mi zažene vmesnik preko katerega lahko nadzoruješ napravo.
Ne znam, ne najdem pa kako poslati zahtevo preko Twaina do naprave, da mi pošlje slikco, kadar to želi aplikacija.
Uredu, lahko bi mu poslal message gumbu (še prej poiskal usrezno okno) da sem ga pritisnil v vmesniku vendar to ni to.
Ne najdem pa nobenega primera kako bi to naredil.

Natan kao ti programsko prožiš WebCam za posamično slikco?

LP GJ
Kdor se zadnji smeje, se smeje zadnji!

GJ
Prispevkov: 1078
Pridružen: 13.03.2004 12:34:48

WebCam upravljanje, kako?

Odgovor Napisal/-a GJ » 11.04.2006 13:00:30

Eee, sem pogruntu kako trigaš ročno.. :D
Če se bo še kdo muču..
Vržeš Twain komponento na formo pa recimo image v katerega spravljaš zajeto slikco in gumb s katerim kličeš.

Koda: Izberi vse

 
{Image acquired}
procedure TForm1.TwainTwainAcquire(Sender: TObject; const Index: Integer;
  Image: TBitmap; var Cancel: Boolean);
begin
  ImageHolder.Picture.Assign(Image);
  Cancel := TRUE;  {Only want one image}
end;


procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  if Twain.LoadLibrary then
  begin
    {Load source manager}
    Twain.SourceManagerLoaded := true;
    {Select source}
    if Twain.SourceCount = 0 then
      exit;
    SelectedSource := 0;                { or call Twain.SelectSource;}
    Twain.Source[SelectedSource].Loaded := true;
    Twain.Source[SelectedSource].TransferMode := ttmMemory;
    Twain.Source[SelectedSource].ShowUI := false;       {ce je true se pokaze vmesnik}
    Twain.Source[SelectedSource].Enabled := true
  end;
end;
 
LP GJ
Kdor se zadnji smeje, se smeje zadnji!

xtreme
Prispevkov: 890
Pridružen: 11.04.2003 23:07:41

WebCam upravljanje, kako?

Odgovor Napisal/-a xtreme » 11.04.2006 13:06:42

Jst sm 1x delal neko aplikacijo, ki je znala slike vlečt s TWAIN naprav. Če te zanima povej.
Let's make dreams a reality

GJ
Prispevkov: 1078
Pridružen: 13.03.2004 12:34:48

WebCam upravljanje, kako?

Odgovor Napisal/-a GJ » 11.04.2006 13:27:49

Jst sm 1x delal neko aplikacijo, ki je znala slike vlečt s TWAIN naprav. Če te zanima povej.
Eee, pa zgornja koda dela natanko to! ;)
Uporablja pa TDelphiTwain komponento, ki mi jo je natan priporočil, glej njegov prispevek.
Še pogruntam kao parametre naštelat po pa bo to to.. :D

Veeno hvala..

LP GJ
Zadnjič spremenil GJ, dne 11.04.2006 13:28:48, skupaj popravljeno 1 krat.
Kdor se zadnji smeje, se smeje zadnji!

Uporabniški avatar
Lee_Nover
Prispevkov: 3653
Pridružen: 20.05.2001 14:31:55

WebCam upravljanje, kako?

Odgovor Napisal/-a Lee_Nover » 11.04.2006 13:36:12

ttmMemory zna vrzt range overflov v skrajnih primerih (odvisno od naparave za zajem)
ttmNative nima teh problemov
.. my 2 c ..
- I hate noobs -

xtreme
Prispevkov: 890
Pridružen: 11.04.2003 23:07:41

WebCam upravljanje, kako?

Odgovor Napisal/-a xtreme » 11.04.2006 14:01:37

Eee, pa zgornja koda dela natanko to!
Medtem, ko sem pisal post sem imel telefon in sem postal za tabo :D
Let's make dreams a reality

MP002
Prispevkov: 735
Pridružen: 21.02.2002 15:39:44

WebCam upravljanje, kako?

Odgovor Napisal/-a MP002 » 13.04.2006 01:03:04

Jst sm to naredu z DSPack, ki ga je ravno Lee nekaj let nazaj predlagal.
xtreme pa je ogreval to tematiko še en mesec nazaj.

Ko sem takrat naredil program, ki je odštel dve zaporedni sliki kamere ter rezultat pretvoril glede na neko intenziteto v dvo-bitno črno-belo sliko, ki je laufala real-time sem dobil zadevo ki me je amuzirala (glej ang. amusement) dneve in dneve...
Lee, klanjam se ti za ta užitek...

Odgovori