Vsaka crka svoj glas

Vse o večpredstavnosti (zvok, video, DirectShow in podobno).
smaz
Prispevkov: 21
Pridružen: 25.06.2005 11:56:59

Vsaka crka svoj glas

Odgovor Napisal/-a smaz » 25.06.2005 12:01:04

Rad bi naredil program kot ga imajo windowsi xp na nadzorni plosci/govor
Uporabnik tam napise besedo in potem racunalnik besede 'prebere'
Ima kdo kasen nasvet kako to narediti??

Hvala za odgovore!!

[J]Matej
Prispevkov: 166
Pridružen: 06.11.2003 17:41:49

Vsaka crka svoj glas

Odgovor Napisal/-a [J]Matej » 25.06.2005 12:08:40

Če hočeš narediti program ala text->speech potem uporabi Microsoftov SAPI. Kako se ga uporablja poglej sem.
http://www.enka.si

Silver_War
Prispevkov: 664
Pridružen: 01.06.2004 14:50:41

Vsaka crka svoj glas

Odgovor Napisal/-a Silver_War » 25.06.2005 12:21:10

Kolikor jaz vem Microsoft SAPI nima podpore za slvenščino, tako da si potem omejen le na jezike, ki za katere ima podporo.
Zadnjič spremenil Silver_War, dne 25.06.2005 12:21:54, skupaj popravljeno 1 krat.

[J]Matej
Prispevkov: 166
Pridružen: 06.11.2003 17:41:49

Vsaka crka svoj glas

Odgovor Napisal/-a [J]Matej » 25.06.2005 12:29:13

To je res ampak mogoče pa ne rabi....saj ni povedal za kateri jezik. Drugače vsako črko snemat in potem predvajati ob tekstu bi malo čudno izpadlo.
http://www.enka.si

smaz
Prispevkov: 21
Pridružen: 25.06.2005 11:56:59

Vsaka crka svoj glas

Odgovor Napisal/-a smaz » 25.06.2005 12:39:12

Verjetno sem bil res nejasen:Rad bi naredil za vajo program,ki bi 'bral' vsako crko posebej!Rad bi naredil v delphiju ce se pac da-in rabil bi kaksen nasvet.

P.S.:Jezik bi pa bil slovenscina

Hvala

[J]Matej
Prispevkov: 166
Pridružen: 06.11.2003 17:41:49

Vsaka crka svoj glas

Odgovor Napisal/-a [J]Matej » 25.06.2005 13:21:19

Pač posnemi zvok za vsako črko in ga shrani v mp3. Potem pa samo napiši program, ki se ti sprehodi od črke do črke in sproti poišče njeno datoteko ter jo predvaja. Čeprav tole bo na koncu zvenelo malo čudno(kot bi nekdo črkoval in ne bral).
http://www.enka.si

smaz
Prispevkov: 21
Pridružen: 25.06.2005 11:56:59

Vsaka crka svoj glas

Odgovor Napisal/-a smaz » 25.06.2005 15:13:42

Na isto stvar sem ze pomislil,zanima me to kako bi naucil program da se sprehodi od crke do crke!!

LP Hvala

Silver_War
Prispevkov: 664
Pridružen: 01.06.2004 14:50:41

Vsaka crka svoj glas

Odgovor Napisal/-a Silver_War » 25.06.2005 15:38:04

Sprehajanje od črke do črke, je čisto preprosto. Namreč string je v resnici array of char, oz. skupek znakov. Zato lahko vsak znak posebje preberemo na naslednji način.

Koda: Izberi vse

 Znak := Beseda[N] 
Pri čemer je "Znak" spremenljivka tipa Char, "Beseda", je tipa String in pa "N" je spremenljivka tipa Integer. S tem tudi določamo, katero črko hočemo prebrati, s tem, da mora biti za prvo črko spremljivka N:=0.


Kar se pa tiče izgovorjave, bi se pa dalo tudi to urediti, tako da bi bilo lepo čut, vendar je potrebno program tako napisan, da upošteva vsa slovnična pravila, ki se nanašajo na samo izgovorjavo. Zato ti lahko že sedaj povem, da to nebo lahko delo.
Zadnjič spremenil Silver_War, dne 25.06.2005 15:41:11, skupaj popravljeno 1 krat.

smaz
Prispevkov: 21
Pridružen: 25.06.2005 11:56:59

Vsaka crka svoj glas

Odgovor Napisal/-a smaz » 25.06.2005 15:43:29

In kako naj to uporabim v mojem programcicu?

Hvala!

[J]Matej
Prispevkov: 166
Pridružen: 06.11.2003 17:41:49

Vsaka crka svoj glas

Odgovor Napisal/-a [J]Matej » 25.06.2005 15:57:30

Od črke do črke se sprehodi tako:

Koda: Izberi vse

procedure Izgorjava(text:string);
var i:integer;
     crka:string;
 begin
  for i:=1 to Length(text) do
   begin
    crka:=text[i];   //tako dobiš črko
     // zdaj pa samo predvajaš mp3 s tem, 
    // da še moraš ugotoviti ime datoteke
   end;
 end;
To je samo osnova. Moraš še dodati predvajanje mp3, preverjanje če text obstaja,...skratka imaš še kar nekaj dela.
http://www.enka.si

Odgovori