Razvoj programske opreme za statistiko

Debate o vsem, kar vam pade na misel.
Odgovori
markostarko
Prispevkov: 2
Pridružen: 24.04.2014 08:49:01

Razvoj programske opreme za statistiko

Odgovor Napisal/-a markostarko » 12.01.2016 12:01:38

Pozdravljeni!

Zanimajo me Vaši predlogi kako bi se lotil sledečega problema:

Imamo MySQL bazo podatkov z meritvami.
Baza ima dve tabeli:

Tabela A:
ID(AI) | IDmeritve | IDNaprava| IDVrsta| Toleranca_zg | Toleranca_sp | Date

Tabela B:
ID(AI) | IDmeritve | Vrednost1

Tabela A ima za vsako meritev podane podatke o napravi, vrsti, tolerance,datum izvedbe
Tabela B je z tabelo A povezana preko IDmer polja in ima n vnosov.

Tabela A ima cca. 1000000 vnosov tabela B pa 10 000000.

Sedaj pa k problemu:
Kako bi najbolj efektivo prikazal takšno tabelo uporabniku v VLC aplikaciji:

ID(AI) | IDmeritve | IDNaprava| IDVrsta| Toleranca_zg | Toleranca_sp | Cp | Cpk | Avg | StdDev | Date

Cp, Cpk, Avg, StdDev so statistične vrednosti pridobljene iz preračunov Vrednosti1, Toleranca_zg in Toleranca_sp.

Sicer sem program že napisal, vendar traja predolgo da mi zloži vse to v ClientDataSet (Realna tabela ima več vrednosti).
Vsak predlog, vprašanje, debata zelo dobrodošla.

LP Marko

ervins
Prispevkov: 86
Pridružen: 03.12.2004 15:49:24

Re: Razvoj programske opreme za statistiko

Odgovor Napisal/-a ervins » 14.01.2016 09:05:17

Nič nisi napisal katero verzija Delphija uporabljaš, VLC si verjetno mislil VCL.

Poleg tega bi bilo fajn vedet če uporabljaš kake komponente od 3rd party providerjev ( DXExpress, TMS, ... ), oz. konkretno s katerimi komponentami in/ali UI kontrolami želiš tole narediti.

Glede na količino podatkov se boš moral razgledat v smeri, da uporabniku ne prikažeš vseh podatkov naenkrat.

Rešitev je sedaj precej odvisna od samih komponent.

Drugače pa neke splošne smernice:

1. Uporabiš filtre in uporabniku nikoli ne pokažeš več kot N zapisov ( recimo 1000 )
2. Uporabiš paged pristop, ko uporabniku pokažeš N zapisov na enem ekranu, potem pa se lahko premika naprej nazaj
3. Uporabiš UI kontrolo, ki ima implementiran prikaz po potrebi ( keywordi virtual, buffered, unlimited scroll, virtual treeview, ... )

LP

markostarko
Prispevkov: 2
Pridružen: 24.04.2014 08:49:01

Re: Razvoj programske opreme za statistiko

Odgovor Napisal/-a markostarko » 18.01.2016 13:44:15

Ja VCL sem mislil. Uporabil pa bom TMS komponente (TMSDBAdvGrid) z Delphi XE5.
Malenkost mi je uspelo pospešit preračun z CDS internalCalc Fieldom, ločeno sem preizkusil tudi pageing ki zelo deluje dobro.

Hvala za smernice, da vsaj vem kako to počnejo ostali. Da ne počnem nekaj po svoje.

Odgovori